Jun van Restaurant De Dyck uit Woubrugge
Jun is het delicate zusje van komboecha. Het is een frisdrank op basis van eigen verbouwde groene thee en honing van eigen bijen. Het is een heerlijke frisse, bruisende drank die fermenteert door melkzuur-, azijnzuur bacteriën en gisten. De symbiotische samenwerking van deze micro-organismen wordt een SCOBY genoemd; Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Door het gebruik van groene thee is de jun veel lichter van kleur, een soort albino binnen de familie. Als je de jun kort fermenteert kan er een minimale hoeveelheid alcohol in zitten, fermenteer je het langer dan wordt de alcohol omgezet in azijnzuur en krijg je een super fris alcoholvrij drankje! De jun is zeldzamer dan komboecha en vind je nog niet in hippe bars en bio winkels. Over het algemeen kan je zeggen dat de bacteriën in jun de werking van onze darmen verbetert. Ook bevat de groene thee veel antioxidanten en bevorderen de enzymen aanwezig in de jun de spijsvertering. Je kunt er allerlei smaakjes aangeven zoals door toevoeging van kruiden en vruchten, maar ook koolzuur zoals champagne. De appel lavendel heeft een heerlijke frisse, warme smaak door de toevoeging van appelsap uit eigen boomgaard en lavendel uit de moestuin. Heerlijk als aperitief of in combinatie met kaas, worst en noten, oftewel, ideaal voor bij de borrelplank!
Restaurant De Dyck
Woudsedijk-zuid 43, 2481 NB Woubrugge, telefoon: 0172-500590